NT artikel den 16 april

Text och bild: Louise Åsenheim

Urmakeri och byggnadsvårdsbutik kan tyckas som en märklig kombination, men för paret Schmidt finns det en tydlig koppling. ”Det är två områden som båda handlar om traditionellt hantverk”, säger Bernhard. Förra sommaren hade Bernhard och Jessica ganska nyligen flyttat från Nora till Sankt Anna och öppnat urmakeri i det som tidigare var Sankt Anna Handel. Då visste de inte riktigt vad de skulle göra med butiksytan i lokalen, men under hösten utkristalliserade sig planerna.

Hur kom ni fram till att satsa på en byggnadsvårdsbutik?

– Vi har 15 års erfarenhet av att restaurera en bergsmansgård, en 1700-talsgård i Bergslagen. Det är så vi har fått upp ögonen för traditionella produkter och tillvägagångssätt, säger Bernhard.             – Byggnadsvård är vårt stora fritidsintresse, säger Jessica. De tycker att kopplingen mellan urmakeri och byggnadsvård inte är så långsökt som det till en början kan tyckas.– På det sättet att det båda handlar om traditionellt hantverk. Skillnaden är att till byggnadsvården förmedlar vi materialet till hantverket, men vi tycker att det hänger ihop på något vis.

Nu är butiksdelen fylld av linoljefärg, slamfärg, tjärprodukter och hantverk av olika slag. Bland annat finns en hel del lokala produkter. Fortfarande är butiken under utveckling, men lagom till påsk är det tänkt att allt ska vara klart. – Då ska vi ha en butik värd namnet. Skyltar är beställda, med ny logga, och vi ska göra klart lite målningsarbete i butiken.

Men hur vågar ni satsa så här långt ifrån stan?

– Vi är dumma kanske! skämtar Bernhard. – Men när vi kollat runt omkring så är det bara i Norrköping som det finns en byggnadsvårdbutik och sen är nästa i Västervik. Det finns många stugor och byggnader här som behöver renoveras. Och även ett 70-talskök kan man vilja renovera på ett miljömedvetet och hållbart sätt. – Dessutom finns det ju ett växande intresse för byggnadsvård, det märks genom till exempel programmet ”Det sitter i väggarna” på tv och ”Husesyn” på radio.

Ni har bott här snart ett år nu, hur har det varit?

– Vi har inte ångrat en sekund att vi flyttade hit! säger Jessica. – Folk sa att ”vänta tills ni har upplevt en vinter”, men vi tycker inte det har varit några konstigheter, säger Bernhard. – På vintern är man nästan ensam här och det är lugnt och tyst, och på sommaren är det fullt liv. Det är stor variation, inte bara på årstiderna, säger Jessica.