Artikel NT 20181203

Tack vare många ideella arbetstimmar och ett bidrag från Boverket har nu Aspöja bygdegård totalrenoverats och handikappanpassats. ”Det har varit en lång resa”, säger en nöjd Björn Hansson, ordförande i Aspöja bygdegårdsförening.

Bygdegården är egentligen en gammal skola som byggdes på ön 1924 och de senaste åren har det funnits ett stort behov av upprustning. Nu är fasaden ny, alla golv är renoverade och allt är nymålat.

– Dessutom har vi gjort det möjligt för rörelsehindrade att komma in och vi har installerat hörslinga, berättar Björn.

– Men den stora grejen tycker jag är att både fastboende och fritidsboende har hjälpt till frivilligt utan ersättning. Det handlar faktiskt om drygt 1 200 mantimmar som personer här på Aspöja ställt upp med. Det är jättekul för på så sätt har vi ökat gemenskapen här på ön.

I oktober blev arbetet klart, men vägen dit har varit lång. Föreningen skickade sin första ansökan om bidrag till Boverket 2014, men fick nej. Lika så året därpå blev det nej, men 2016 beviljade Boverket 650 000 kronor till projektet. Pengarna har gått till elektriker och snickare, sådant arbete som de boende inte kunnat göra själva. Eftersom pengarna betalas ut i efterhand gick kommunen, som var delägare i bygdegården fram till för några år sen, in med ett lån på samma summa, vilket nu har betalats tillbaka.

– Det känns väldigt bra, för det betyder att projektet är färdigt, säger Björn.

Har ni haft någon invigning?

– Nej, det blev ju klart i oktober. Det finns drygt 20 fastboende på Aspöja men alla fritidsboende är ju inte här så här års. Så det får vänta till våren. – Någonting måste vi hitta på för alla som ställt upp och jobbat. Det kanske blir en tårta, eller två.

Text: Louise Åsenheim

Foto: Privat