Med plats för hela livet

20140722_152356Många vittnar om att vardagslivet idag ofta innebär en stress som är svår att bära. Det är lätt att hamna i ett ekorrhjul som snabbt snurrar på utan möjlighet till vila. Arbete, barn, ekonomi, fritid och ständig uppkoppling gör slut på energin. Semestern är ofta en räddning och många passar på att njuta av Sveriges underbara natur, havet, skogen och stillheten. I S:t Anna hittar man alltid plats för återhämtning, och det fungerar faktiskt året runt!

Otaliga undersökningar visar att naturen och framför allt havet hjälper människan att varva ner och minska stressen, och det är ju något som de flesta av oss ganska enkelt märker efter en stund på landet. Ändå är det relativt få som tar steget till att få denna återhämtning varje dag, vardag som helg, vinter som sommar. Vi som bor i S:t Anna året runt kan berätta att det fungerar! Här kan man låta sina barn växa upp i en flexibel och trygg miljö både hemma och i förskola/skola. Här kan man snabbt ta sig till och från arbetet i stan, eller varför inte jobba hemifrån åtminstone en del av tiden? Här kan man njuta av en stillsam fritid, eller en aktiv sådan full av upplevelser och aktiviteter!

Bostäder

Oavsett om du vill bygga själv eller köpa ett färdigt hus så finns det ofta ett stort utbud i S:t Anna. Tomter finns både enskilt och i större tomtområden, till lägre pris eller direkt vid havet. På många håll kan du dessutom köpa ett hus som ger dig avsevärt lägre månadskostnad än motsvarande boende i lägenhet i stan – och då får du trädgård och livet på landet på köpet!

Flera av våra traditionella sommarstugeområden börjar skifta karaktär. Här finns många sommargäster som aldrig ville åka hem, utan som har vinterbonat sina hus och flyttat in permanent. Vill du hyra ett hus året runt finns det också möjligheter. Flera större markägaren har tillsammans ett stort utbud av villor och stugor för uthyrning, och här och där finns enstaka hus för uthyrning via privatpersoner.

I S:t Anna finns allt från enkla torp till moderna villor, hus vid karga klippor och i skogsgläntor. Här hittar du sjönära tomter med egen bryggplats och båthus. Kanske vill du prova på livet på en ö? I skärgården fungerar ö-livet året runt med skolskjuts och kollektivtrafik. Unna dig ett liv i vackra S:t Anna skärgård!

Här är några exempel på var man på nätet kan hitta tomter och bostäder som är till salu:

Vi som valt att leva här

Här nedan berättar en familj om beslutet att flytta ut året runt till S:t Anna. Det finns många fler som har en historia att berätta, hör av er till vår skola, våra föreningar eller kommunen så hjälper de er till en kontakt!

Äntligen hemma!
wpid-DSC_0543För vår familj har alltid S:t Anna skärgård varit en favorit. Min sambo är född och uppvuxen här och vi har haft båt och fritidshus under långa perioder. I åratal har fredagar handlat om att så snabbt som möjligt packa ihop familjen och åka ut till havet för en helg utan shopping, TV, jobb och stress. Söndagar funderade vi ofta på vad vi gör med vår tid, med vår vardag. Vi ville inte åka hem.
Vi trodde länge att problemen i skolan i den större staden var något man fick leva med och det var till slut vår äldste son som öppnade ögonen på oss – han kom med förslaget att flytta. Efter ett besök på S:t Anna skola kändes allt rätt och vi ringde en mäklare samma dag. Vi hade båda redan upp till en timmes bilresa till respektive arbete så för oss blev restiden nu kortare. Från många delar av S:t Anna skärgård är man i Söderköping på 25-30 minuter och i Norrköping på under 45. För våra tre barn blev livet både enklare och lugnare, och en bättre förskola och skola än den i S:t Anna, det får man verkligen leta efter!
Vi har fortfarande inte riktigt vant oss vid att bo på detta fantastiska ställe. Varje morgon är vi lika förundrade över ljuset, utsikten och naturen. Varje dag är det lika underbart att komma hem, sommar som vinter. Det känns på många sätt som semester varje dag, och söndagarnas ångest är som bortblåst. Här tar vi vara på våra dagar, här är våra barn trygga och får vara just barn. Här ser vi sälar och ugglor, hjortar och havsörnar, här hälsar människor på varandra och här vill vi stanna!

Familj med tre barn, S:t Anna