Meningsfull fritid

De flesta känner till S:t Anna skärgård som en sommarort, ett turistparadis. För oss som bor här är det ett paradis året om! Fritiden fylls enkelt med sport, naturexpeditioner, båtliv eller engagemang i någon av våra föreningar. Det är också enkelt att bara vara, att återhämta sig med hjälp av naturen och stillheten.

wpid-DSC_0946Badplatser

I S:t Anna hittar man enkelt en badstrand tack vare våra fyra stora campingplatser. Dessa har dessutom bad i varsitt väderstreck, och väljer man badplats efter vindriktning så kan man snabbt hitta det varmaste vattnet. I Tyrislöt finns badplatsen i norr, i Mon i öster, i Källbukten i väster och i Kalvholm mot söder. Dessutom finns det ju hur många enskilda badställen som helst både på fastlandet och på öarna.

Båtliv

På sommaren fylls S:t Anna av båtar, och det är från sjön man upplever vindpinade träd, kobbar och skär. Det finns gott om båthamnar och båtbryggor i området, och priserna är överkomliga. Med båt tar du dig ut till yttre delen av skärgården, och kan också besöka restauranger, sevärdheter och badplatser runt om i S:t Anna. En båt kan verkligen rekommenderas om du lever hos oss!

Fiske och jakt

Fritidsfisket ökar i Sverige, och många upptäcker även sportfisket. Det är enkelt att ge sig ut på egen hand i S:t Anna, men vi har också flera företagare som arrangerar fisketurer och/eller jakt, exempelvis på sjöfågel. För dig som inte har egen båt finns det att hyra på flera platser.

Föreningsliv

I S:t Anna finns ett stort antal föreningar av helt olika slag, läs gärna mer om några av de största här. Ett engagemang i en förening ger inte bara meningsfulla sysslor utan skapar vänskapsband och kontakter som kan följa med genom hela livet. Samla er kring bygden, en kunskap eller ett gemensamt intresse och samarbeta sedan med andra föreningar för att dela med er av resultatet.

Sport och idrott

Både i skolans gymnastiksal och på flera andra platser ordnas regelbundet gympa, dans, yoga, fotboll eller innebandy. Vi har en skytteklubb och en klubb för pilbågsskytte. Här finns sommartid även simskola, och det är förstås en upplevelse att jaga simmärken i havet istället för i en bassäng! Ridskola, hästläger och ponnyridning brukar vara populärt. Vintertid är det lätt att leta upp ett skidspår eller ge sig ut på havsisen med långfärdsskridskor. En enkel pulkabacke kan räcka långt, och många är de som också kör snöskoter. Sommartid finns kanoter, kajaker och vattenskotrar att hyra, precis som roddbåtar och motorbåtar.

DSC_0510Evenemang

Runt om i S:t Anna finns flera traditionella firanden av exempelvis valborgsmässoafton, midsommarafton och julgransplundring. På S:t Anna-dagen, som är vår största gemensamma marknadsdag, finns aktiviteter hela vägen utmed väg 210, från Hösterum och Bottna ut till Tyrislöt. Våra företagare i området har ofta ett omfattande schema med livemusik, stand up-kvällar eller karaoke, trubadurer, temadagar, loppisar och marknader. Pubkvällarna brukar vara populära!

Och ännu mer

I S:t Anna finns flera restauranger med gott renommé, och ibland räcker det med en glass på någon brygga i närheten. Att hitta en egen badklippa eller ö är inte svårt! Det finns också många natursköna områden, perfekta för en promenad eller mer ansträngande vandring. Fågelskådning är ett underbart sätt att spendera ledig tid, och allt som krävs är en kikare.

Det arrangeras föreläsningar, vinprovning, matlagningskurser och biokvällar, och föreningarna bjuder ofta in till mingelkvällar, föreläsningar och möten med intressanta personer. Tipspromenader, tävlingar och boulemästerskap finns också för den som vill. Varmt välkommen att spendera din fritid i S:t Anna skärgård!