Välkommen till Sankt Anna

 

Fakta S:t Anna

OBS. Tyvärr är faktauppgifterna på sidan 2 i S:t Annabroschyren 2015 felaktiga. Vattenarealen i S:t Anna är 638 km2 och inget annat (en tvåa på slutet har felaktigt försvunnit). Då det är mycket svårt att få samstämmiga, uppdaterade och bekräftade uppgifter har vi valt att ta bort några poster i listan nedan.

Arealuppgifter
Kuststräcka 170 km
Vattenareal 638 km2
Landareal ej registrerad
Boende & Företag
Bebodda öar utan landförbindelse 20 st
-Antal invånare 118 pers
Öar med landförbindelse
-Norra Finnö 306 pers.
-Södra Finnö 112 pers.
Bofasta i hela fd S:t Anna socken 911 pers.
Antal företagare 65 st
Antal föreningar 16 st
Fritidsboende & Turism
Fritidsfastigheter 2.863
Antal Fritidsboende 5.000 pers.
Antal besöksnätter, 6 anläggningar 5.000
Antal båtburna besökare 10 – 15.000
Väder
Medelnederbörd <500 mm/år
Antal soltimmar >1.900 h/år

S:t Anna, mer än bara ett namn

”Sankt Annas vackra skärgård” har blivit ett väletablerat begrepp både hemma och utomlands. Vi välkomnar alla som älskar vacker natur och gillar småskalig turism. Båtfolk och kanotister, som har Sankt Anna som ett av sina favoritområden, är väl hemmastadda här.

Men för den stora skaran av besökare gäller frågan vi ofta möter – ” Var ligger Sankt Anna?”  Sankt Anna står idag för ett långt större område än den gamla skärgårdssocknen, och har inget egentligt centrum. Följ därför med på en kort rundtur.

Fastlandsdelen har dominerats av de tre godsen Herrborum, Torönsborg och Engelholm. Alla tre med ägarfamiljer som satt avtryck i historien – Stenbock, Mörner och Spens. Här finns fina strövområden och älgmarker. Sankt Annas gräns följer Slätbaken tätt inpå Vikbolandet. Öarna Trännö, Djursö, Stora och Lilla Rimmö, Espholm och Risö har alla åretruntboende. Här verkar byggare, båtcharter, stuguthyrare och köttdjursuppfödare mm. Söder härom ligger Vrångö, den nordligaste delen i den sammanvuxna ökedjan Norra Finnö. I Lagnö finns skärgårdskrog, restaurang, pub, caféer, stuguthyrning, land/sjömack, butik och gästhamnar.

På Nedre Lagnö precis intill väg 210 finns kommunens Turistinformation, sommartid öppen dagligen. Sanden har, camping och bad. Tyrislöt är navet med matbutik, gästhamn, turbåtar, sjömack, butiker, kanotcenter, caféer,pub, camping och Skärgårdsmuseum. I mellanskärgården finns Kallsö med båtcharter, skärgårdstjänst, sågverk och fiskrökeri. På Vänsö skärgårdsguide med sälsafari och vandring i byn som klassas som ett riksintresse.

Längst ut mot havet ligger Aspöja, vår största ö med runt 40 invånare, med stuguthyrning, catering fiskförädling, byggare mm. Söderut efter stora farleden ligger Lammskär med känd fiskrestaurang. På Missjö finns båtcharter och catering, skeppsmäklare och skärgårdsföretag. Från Missjö till Aspöja sträcker sig i ytterskärgården Sankt Anna naturreservat med ett myller av öar och skär.

Lite i skymundan för turismen har Södra Finnö och Engelholm hamnat. Den vackra skärgården och eklandskapet är väl värda en utflykt.

Varmt välkommen att uppleva vacker, rofylld natur och vänlig småskalig turism i Sankt Anna