NT artikel den 8 februari

Text och bild: Louise Åsenheim

Barnantalet har skiftat genom åren, men förskolan i Sankt Anna firar 20-årsjubileum med framtidstro. ”Barnantalet går upp och ner, och just nu är det på väg upp”, säger Eva Johnsson, som jobbat där sen starten.

I lördags var det exakt 20 år sen förskolan Sjöbusarna slog upp portarna och under fredagen firades det ordentligt med tårtkalas. På förmiddagen kom barnen på Sankt Anna skola dit och på eftermiddagen var föräldrarna välkomna.

– Jag har varit med på hela resan sen starten. Det är så när man trivs, säger Eva Johnsson, förskollärare.

År 2000 var det en ensam dagmamma på Norra Finnö som hade hand om en väldig massa barn.

– Jag hade alldeles för många så vi tog kontakt med kommunen. Det pratades lite om ett föräldrakooperativ, med det var ingen som ville driva det. Så efter en tid startade kommunen förskolan här. Det gjorde mig arbetslös men det ledde till att jag pluggade till lärare, och nu är jag tillbaka, säger Anna Wastesson, som är lärare på Sankt Anna skola.

Som mest, i början av 2000-talet, var det 28 barn på förskolan och då var man tvungen att ta till en barack på skolgården. Vissa perioder har barnantalet varit lågt men det har alltid återhämtat sig. – Med åren har man blivit van. Jag har aldrig känt någon riktig oro för nedläggning. Det är mer att föräldrar kan ha blivit oroliga och vi har fått lugna dem, säger Eva. Just nu är det 15 barn på Sjöbusarna och de vet att fler småttingar är på väg.

– Vi hade en dipp i höstas, när sju barn gick över till förskoleklass. Men sen kom det till fem barn. Det finns en utflyttning av yngre familjer här, det är så härligt att se, säger Eva om familjerna som flyttar ut till Sankt Anna.

– Även i skolan ökar elevantalet. Det finns barn som åker ut hit från Söderköping, för att det är en lugn och trygg skola.

Det som utmärker förskolan är just att den är liten och personlig och att man umgås ofta över åldersgränserna. Förskolebarnen äter exempelvis frukost med fritabarnen varje dag.

– För vår del är det roligt att kunna följa barnen när de går över till skolan och det är också en trygghet för de små barnen att de redan känner de äldre när de ska gå över, säger Eva.

Även föräldrarna har en nära kontakt, både med varandra och personalen. Björn Magnusson är en av föräldrarna som haft sina barn på förskolan.

– Det har varit alldeles utmärkt att ha barnen här. Min äldsta dotter är snart 18 så det är 16 år sen jag gick och hämtade henne här första gången, säger han.